O nama

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 je godinama pripremao i inicirao osnivanje Kongresa Bošnjaka Svijeta, te je 2010 godine, na svojoj godišnjoj  konvenciji  u Phoenix-u (Arizona), formirao međunarodni Inicijativni odbor za pripremu i organizaciju Osnivačke Skupštine Kongresa Bošnjaka Svijeta,   koja se napokon i dogodila  u  Sarajevu  16.  jula 2011. godine.

 

Uz prisustvo 83 delegata iz 22 zemlje gdje žive i rade Bošnjaci, od Australije i Novog Zelanda, preko USA, Turske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, do Njemačke, Finske, Norveške itd.,   te preko 150 gostiju iz domovine i svijeta,  na  Osnivačkoj  Skupštini  je  izabran  Upravni,  Glavni  i  Nadzorni  odbor  kao  i  usvojen  Statut,  Povelja  i Osnivačka Deklaracija KBS. Nakon toga je KBS , u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine i pravno registrovan kod Ministarstva Pravde BiH i u Sarajevu je otvorena glavna kancelarija KBS.

Uskoro će biti otvorene oficijelne kancelarije KBS  u  Turskoj, Australiji  i Americi, a kasnije će se po potrebi iste otvarati i u drugim zemljama svijeta sa prvenstvenim ciljem da pomognu u ekonomskom i svakom drugom povezivanju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini sa svim Bošnjacima i onima koji Bosnu zaista osjećaju svojom domovinom u svijetu. Mi nismo toliko velika zemlja da bismo se smjeli i mogli  tek tako odreći svog konstitutivnog bića kojeg čine na desetine hiljada uspješnih Bošnjaka u dijaspori i domovini i.

Iz tog razloga želimo naglasiti da se naša organizacija prvenstveno usmjerava na projekte koji će osnažiti državnost Bosne i Hercegovine na svakom njenom pedlju u vidu povratka prognanih, formiranja poslovne asocijacije za saradnju privrednika u BiH i iz dijaspore  i otvaranja novih radnih mjesta. U tim projektima ćemo isključivo koristiti naša sredstva.

Jedan od ciljeva nam je i da dovedemo što više stranih investitora, iako se u trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciju naše države  to čini skoro kao nemoguća misija.

Iza  Kongresa  Bošnjaka  Svijeta  ne  stoji  niti  jedna  politička,  akademska  ili  vjerska  BiH  institucija  sa  svojim programom  rada  i  financijama. Nikad nećemo  dopustiti  da  se  preko  naše organizacije  promoviraju  osobne karijere i podupire manipuliranje BiH javnošću.  Svi članovi naših rukovodećih tijela, ali i svi ostali članovi KBS će uvijek trebati svojim vlastitim primjerom pokazivati da su istinski patrioti koji od domovine neće samo uzimati nego joj još više pružati.

Naša organizacija će imati tolerantan i respektabilan odnos prema svim BiH institucijama i pojedincima i sarađivat ćemo sa svima koji pokažu interes u Bosni i hercegovini i cijelom svijetu,   ali ćemo na konkretnima projektima sarađivati samo sa dokazanim patriotskim pojedincima i organizacijama, jer ne želimo da se naš trud i sredstva koriste za promoviranje i osobne ambicije nepoštenih i korumpiranih.

Sa ponosom kažemo da su u rukovodećim organima naše organizacije heroji iz zadnjeg oslobodilačkog rata, uspješni poslovni ljudi, visoko obrazovana i ambiciozna omladina i mnogi širom svijeta koji su patriote samo iz svog džepa, a ne iz državne blagajne. 

Na kraju želimo da u ovom teškom i sudbonosnom vremenu za našu državu poručimo poštenim i sposobnim Bošnjacima širom svijeta da nam se pridruže i tako učine uspješnijim naše djelovanje. Nemojmo se povoditi za imaginarnim i samo na papiru postojećim organizacijama čije djelovanje se zasniva na neprestanom javnom oglašavanju i učestvovanju na potpuno nevažnim svjetskim i domaćim skupovima i forumima.

Moramo se zajedno izdići iznad vremena i kao ozbiljna Bošnjačka organizacija promijeniti već ustaljeni stereotip u našoj javnosti da se organizacije formiraju zbog promocije i osobnih interesa njenih lidera a ne zbog istinske pomoći domovini u nevolji.

Narod je odvajkada znao sve i uvijek će naći načina da prepozna istinsku ljubav rodoljuba svoje domovine kao i da žestoko kazni one koji su izigrali njegovo povjerenje. To se uostalom i događa širom Bosne i Hercegovine u zadnjih nekoliko sedmica.

KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA

Gdje smo?

Kontaktirajte nas

Glavni ured Sarajevo

71000 Sarajevo, Titova 7
Bosna i Hercegovina
+387 33 222 886
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.